שקיפות עורפית

בדיקת מי שפיר עושים רק עם המומחים!

שקיפות עורפיתבין השבוע ה 11 לשבוע ה 13 של ההיריון מתבצעת בדיקת אולטרסאונד הקרויה "שקיפות עורפית" והיא מאפשרת קבלת סטטיסטיקה לגבי הסיכוי של העובר ללקות בתסמונת דאון.

כיצד מתבצעת הבדיקה? מה בדיוק בודקים ומה אומרות התוצאות? ומדוע חשוב לבצע את הבדיקה בדיוק במועד? הנה כל מה שאת צריכה לדעת על בדיקת שקיפות עורפית.

מהי שקיפות עורפית?

בין השבוע ה 9 לשבוע ה 13 של ההיריון ישנה הצטברות של נוזלים באזור העורף והקרקפת של העובר. בדיקת שקיפות עורפית, אשר הינה בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בגישה וגינאלית, מאפשרת למדוד את עובי הנוזלים. על פי מחקרים, כאשר כמות הנוזלים הינה מחוץ לסף הנורמה, ישנו חשש כי קיים סיכון למומים כרומוזומליים ומומים פיזיים, כמו תסמונת דאון, מומי לב או בעיות גנטיות אחרות.

כיצד מתבצעת בדיקת שקיפות עורפית?

הבדיקה מתבצעת אצל רופא נשים מומחה בגישה וגינאלית. הבדיקה עצמה עורכת מספר דקות, במהלך מודד הרופא באמצעות האולטרסאונד את עצם האף ואת כמות הנוזלים שהצטברה מתחת לעור של העובר באזורי הקרקפת והעורף. כמו כן, יבחן הרופא את עצם האף, מאחר ונמצא כי תינוקות הסובלים מתסמונת דאון הינם בעלי אף שטוח. חוסר בעצם אף עלול לרמז על מום בעובר.

לעיתים, ניתן בבדיקה זו לגלות גם את מין העובר.

מדוע חשוב לבצע את הבדיקה במועד?

ישנה חשיבות גדולה מאוד לביצוע הבדיקה בדיוק בטווח שבין השבוע ה 11 לשבוע ה 13 של ההיריון, על מנת שניתן יהיה לקבל תוצאות המתאימות לסטטיסטיקה הנמצאת בספרות הרפואית. כאשר הבדיקה אינה מתבצעת במועד, ישנו חשש כי לא ניתן יהיה לקבל תוצאות מיטביות.

כיצד מחושבת התוצאה?

באמצעות תוכנה מיוחדת ניתן להזין את הנתונים שנלקחו בבדיקה:

  • גודלו של העובר
  • עובי הנוזל בעורף העובר
  • גיל האישה

שלושת המדדים הללו מחושבים, וכך ניתן לקבל תוצאה סטטיסטית לגבי הסיכון של העובר ללקות בתסמונת דאון.

מה עושים במידה ומתקבלת תוצאה לא טובה?

הטווח הרצוי של עובי הנוזל הינו עד 3.5 מ"מ, אך נמצא כי כ 50% עוברים אשר קיבלו תוצאה של 5 מ"מ, נולדו ללא מומים. לכן, חשוב לבצע את הבדיקה על מנת להחליט האם יש צורך בבירור נוסף, כמו סיסי שלייה או מי שפיר. יש לזכור כי מדובר בבדיקת סקר שהינה בדיקה סטטיסטית, אך היא מאפשרת להחליט כיצד יש להמשיך את מעקב ההיריון, באיזו אופן ואילו בדיקות נוספות ניתן לעשות על מנת לשלול או לאשר קיומו של מום.

למה חשוב לבצע בדיקת שקיפות עורפית?

מאחר ומדובר בבדיקה פשוטה ואינה פולשנית, הרי שישנה חשיבות גדולה מאוד לביצוע בדיקת שקיפות עורפית, מאחר והיא מאפשרת לנו לקבל את אחוז הסיכון הקיים לכך שהעובר לוקה בתסמונת דאון.

במידה והתוצאות המתקבלות הינן מחוץ לנורמה, הרי שניתן לבצע בירור מעמיק יותר, כמו בדיקת סיסי שלייה או בדיקת מי שפיר על מנת לקבל תוצאה חד משמעית במהירות הנדרשת. במידה והתגלה בעקבות בדיקה זו כי העובר לוקה בתסמונת דאון, ניתן לבצע הפסקת הריון באמצעות גרידה, ובכך למנוע את הצורך בלידה שקטה בשלב מאוחר יותר של ההיריון. כמו כן, בדיקת שקיפות עורפית, ביחד עם בדיקת חלבון עוברי וסקירת מערכות תוכל לספק מידע רב באשר לבריאותו והתפתחותו של העובר.

בדיקת שקיפות עורפית הינה בדיקת אולטרסאונד בטוחה וחשובה, היא מאפשרת, כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון לאתר את הסיכוי לכך שהעובר הינו בעל מום. על אף שמדובר בבדיקת סקר, היא יכולה לכוון אותנו האם יש צורך בבדיקת סיסי שלייה או בדיקת מי שפיר.

ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר
ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר

אמנון ראובן מייסד המרכז לדיקור מי שפיר, מנהל היחידה האם והעובר במרכז. אמנון מגיע עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, מנהל פורומים מקצועיים, כנסים בתחום, השתלמויות ומחקרים רבים.

תוכן עניינים - על מה דיברנו במאמר?
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!