בדיקת חלבון עוברי

בדיקת מי שפיר עושים רק עם המומחים!

חלבון עובריבדיקת חלבון עוברי, הנקראת בשפה הרפואית "תבחין משולש", הינה אחת הבדיקות החשובות במהלך ההיריון, והיא מאפשרת לנבא את תקינותו ובריאותו של העובר באשר למומים גנטיים, כדוגמת תסמונת דאון.

מהי בדיוק בדיקת חלבון עוברי? מדוע היא חשובה? מתי מבצעים אותה ומה אומרות התוצאות? הנה כל מה שחשוב לדעת.

מטרת בדיקת חלבון עוברי

בדיקת חלבון עוברי הינה בדיקה אשר מאפשרת להעריך את רמת הסיכון באשר למומים עצביים, ביניהם, תסמונת דאון. הבדיקה הינה בדיקת סקר, המאפשרת לנבא בצורה סטטיסטית האם יש או אין מומים עצביים. אמינותה של הבדיקה עומד על כ 60%, אך היא נחשבת לבדיקה המאפשרת הכנה לקראת קבלת החלטה האם לבצע בדיקת מי שפיר או לא. חשוב לציין, כי גם אם תוצאות הבדיקה מצביעות על סיכון גבוהה למום בעובר, הרי שרק בדיקת מי שפיר תוכל לספק תוצאה וודאית.

תהליך בדיקת חלבון עוברי

בדיקת חלבון עוברי נעשית בין השבוע ה 16 להריון ועד לשבוע ה 19 של ההיריון. חשוב מאוד לבצע את הבדיקה במועד על מנת לנסות ולדייק כמה שרק ניתן בתוצאות הבדיקה. הבדיקה עצמה נעשית באמצעות לקיחת דגימת גם מווריד האם.

הפרמטרים שנבדקים

בדיקת חלבון עוברי מורכב משכלול של מספר נתונים באמצעות דגימת דם של האן:

  • חלבון עוברי
  • הורמון ההריון hCG
  • הורמון אסטריול

את שלושת הפרמטרים הללו שנלקחים באמצעות בדיקת דם משכללים ביחד עם גיל האם ההרה. השכלול מספק תוצאה המאפשרת לאמוד את מצב הסיכון לקיומם או התפתחותם של מומים עצביים בעובר.

פיענוח בדיקת חלבון עוברי

הבדיקה מאפשרת לקבל את ריכוז החלבון העוברי המצוי בגופה של האם ההרה, כאשר יחס גבוה פי  2.5 מגיל ההיריון עשוי להצביע על בעיה בהתפתחות או בריאות העובר, ולכן, יש חשיבות לדיוק בגיל ההיריון. התוצאה עצמה מתקבל ביחס של 1:380, כאשר כל מספר שהינו נמוך מ 380 מציין כי הסבירות להימצאות של מום עלול להיות גבוהה יותר.

כל מספר שהינו גבוהה מ 380 מציין כי הסבירות להימצאות של מום הינה נמוכה יותר. כאמור, הבדיקה הינה סטטיסטית בלבד, ולכן, כל תוצאה העשויה להצביע על קיומו של מום, דורשת למעשה בירור מעמיק יותר, כמו בדיקת מי שפיר. היבט נוסף באשר לתוצאות של תבחין המשולש הינה באשר להמשך תקינות ההיריון, כמו באשר לתפקוד השלייה.

חשיבות בדיקת חלבון עוברי

מאחר ומדובר בבדיקה סטטיסטית בלבד, אשר אינה יכולה לספק תשובה חד משמעית, אלא רק להוות נדבך נוסף בשורת בדיקות ההיריון, ולרוב להוות סמן לגבי הנחיצות בבדיקת מי שפיר, הרי שנשים הרות המתכוונות לבצע בדיקת מי שפיר בכל אופן, אינן חייבות לעבור את הבדיקה. כמו כן, בדיקת חלבון עוברי לאחר ביצוע בדיקת מי שפיר, אינה כדאית כלל.

כמו כן, בדיקה זו אינה יכולה לספק תשובה ברורה לגבי הריון רב עוברים, כמו בהריון עם תאומים. לכן, בדיקת חלבון עוברי הינה בדיקה חשובה כאשר נשאלת השאלה האם יש צורך בביצוע בדיקת מי שפיר או בירורים נוספים. נשים השוקלות האם לבצע בדיקת מי שפיר, יוכלו לעזר בתוצאות בדיקת החלבון העוברי באשר לנחיצות שלהם לגבי ביצוע בדיקה זו.

בדיקות משלימות לחלבון עוברי

כיום, ישנן בדיקות נוספות שניתן לבצע במקביל לבדיקת חלבון עוברי, או התבחין המשולש כפי שהוא קרוי, על מנת לקבל תוצאות מדויקות יותר ולהגיע לכדי יכולת ניבוי של 85%.

  • תבחין מרובע – תוספת של בדיקת ה Inhibin
  • בדיקה משולבת – בדיקה הכוללת גם את תוצאות בדיקת השקיפות העורפית ובדיקת ה Inhibin

ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר
ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר

אמנון ראובן מייסד המרכז לדיקור מי שפיר, מנהל היחידה האם והעובר במרכז. אמנון מגיע עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, מנהל פורומים מקצועיים, כנסים בתחום, השתלמויות ומחקרים רבים.

תוכן עניינים - על מה דיברנו במאמר?
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!